Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa to produkt zaliczany do tak zwanych superfoods. Dlaczego? Ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Od kilku już lat komosa stała się bardzo popularnym składnikiem diety, zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie, promujących zdrowe odżywianie. Komosa ryżowa bowiem to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdej osoby walczącej z nadwagą!
Co takiego ma w sobie Quinoa?
Quinoa quinoa.com.pl, mimo że nie jest zbożem, zaliczana jest do tego zbioru, ze względu na wysoką zawartość skrobi, a także liczne wartości prozdrowotne i wspierające odchudzanie. Jednym z powodów, dla których komosa ryżowa zaliczana jest do super żywności, jest bardzo wysoka zwartość białka. Białko z komosy ryżowej zawiera dużo izoleucyny, lizyny oraz aminokwasów, typowych dla produktów zwierzęcych. Co za tym idzie quinoa może być pełnowartościowym zamiennikiem białka zwierzęcego. W skład komosy wchodzą także takie minerały jak żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy z gruby B, w tym witamina B6, która w połączeniu właśnie z magnezem, skutecznie wspiera nasz układ nerwowy oraz krwionośny. Komosa ryżowa zatem oprócz właściwości odchudzających posiada również właściwości prozdrowotne. Działa przeciwmiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo, a także skutecznie walczy ze złym cholesterolem.
Jak komosa walczy z nadwagą?
Jednonasycone kwasy tłuszczowe omega dynamicznie i skutecznie przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Duża zawartość błonnika wpływa na hamowanie apetytu i dłuższe odczuwanie sytości, jednoczenie wspomagając przemianę materii, natomiast węglowodany zawarte w komosie przyczyniają się do budowy mięśni. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest świetnym produktem zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę lub borykających się z problemem insulinooporności. Co bardzo ważne, komosa ryżowa nie zawiera glutenu, tak jak inne zboża, dlatego spokojnie mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub chore na celiakie. Komosa ryżowa wspomaga także oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn, z tego powodu jest świetnym składnikiem wiosennej diety oczyszczającej, wspomagającej pozbycie się nie tylko zbędnych kilogramów, ale także nagromadzonych przez zimę zbędnych i szkodliwych składników przemiany materii. Spożywając regularnie komosę ryżową i zastępując nią inne produkty zbożowe, zwłaszcza te pochodzące z pszenicy, możemy zauważyć poprawę kondycji skóry, lepszą przemianę materii, lepsze samopoczucie, a także szybką utratę zbędnych kilogramów.