banner
gluten, dieta,
Ciekawostki

Bezglutenowe menu

Osoby chore na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, każdego dnia muszą stosować się do specjalnej diety. Oprócz tego coraz więcej zdrowych osób zaczyna eliminować gluten ze swojego jadłospisu. Chcąc przejść na dietę bezglutenową należy nastawić się na rezygnację z wielu potraw. Jak wygląda dieta bezglutenowa oraz jakie przynosi efekty – o tym poniżej.

Dieta bezglutenowa, na czym polega

Jedną z trudniejszych diet do wprowadzenia w życie jest dieta bezglutenowa. Polega ona na zupełnym wyeliminowaniu produktów, które posiadają gluten. Dieta ta kosztuje wiele wyrzeczeń, ponieważ gluten jest obecny w wielu produktach spożywanych, na co dzień.

Sam gluten jest swego rodzaju mieszaniną białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujące się w ziarnach zbóż (np. pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz). Taki rodzaj białka jest ważny do prawidłowego działania organizmu. Usunięcie w zupełności ze swojego jadłospisu produktów z zawartością glutenu ma sens tylko w przypadku osób chorych na celiakię.

Bezpieczne produkty zalecane w diecie

kasza, gryka, ziarnaGluten jest dodawany do wielu produktów spożywczych. Dlatego tez istnieje lista produktów, które występują naturalnie bez glutenu. Do takich produktów można zaliczyć wszystkie produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej czy gryczanej, prosa, amarantusa czy komosy ryżowej.

Ważnym składnikiem diety bezglutenowej jest kasza gryczana prażona http://melvit.pl/products/kasze/#!/kasza-gryczana-prazona-4x100g, która nie jest wbrew pozorem zbożem, tylko szczawianem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Pozyskuje się ją z nasion rośliny o intensywnym zapachu – gryki.

Oprócz tego w bezglutenowym jadłospisie może znaleźć się kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane, słonecznik czy bezglutenowy owies. Wybierając składniki do swojego menu warto wybierać produkty, które na opakowaniach maja oznaczenie „gluten free” (bez zawartości glutenu).

Gdzie ukryty może być gluten?

Osoby, które muszą całkowicie wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu muszą bardzo dokładnie czytać etykiety wybieranych produktów. Ze względu na swoje właściwości (m. in gluten nadaje odpowiedniej konsystencji) bardzo często wykorzystywany jest przy produkcjach różnego rodzaju produktów. Dlatego też gluten może występować w takich produktach, jak wędliny, ryby w puszkach, dania gotowe, sosy czy produktach garmażeryjnych. Oprócz tego obecność glutenu może wystąpić w jogurtach, napojach, jak i również w owocach i warzywach. Gluten jest bardzo często wykorzystywanym składnikiem. Występuje również w lekach, dlatego tak ważne jest informowanie lekarzy o celiakii.

Stosowanie diety bezglutenowej jest trudne. Niemniej jednak znajomość produktów wolnych od glutenu bardzo pomaga w codziennym żywieniu. Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, dzięki temu w wielu sklepach powstały oddzielne regały posiadające produkty bez zawartości glutenu. Jest to niezwykle pomocne zwłaszcza dla osób z celiakią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.