banner
Ciekawostki

Bakaliowe połączenie – chrupiące orzechy, suszone owoce

Naturalne słodycze – bo tak nazywane są bakalie – mają szereg zastosowań w naszej kuchni. Idealnie komponują się zarówno z ciastami, sałatkami jak i mięsem oraz rybami. Wpływają na ich smak oraz walory odżywcze. Bakaliowa mieszanka jest znakomitą, zdrową przekąską, którą można podać na każdym spotkaniu.

fruit-n-nuts-711729-m Suszenie owoców
Suszenie jest najstarszym sposobem na konserwowanie żywności, który z biegiem lat w ogóle nie zmienił swojej formy. Zazwyczaj owoce schną w naturalnych warunkach. Zdarzają się jednak takie, które trzeba „dosuszyć”. Odbywa się to za pośrednictwem gorącego strumienia powietrza, aż do momentu uzyskania odpowiedniej wilgotności. Niestety, by ich piękny, soczysty kolor został na dłużej, niektóre z nich muszą być siarkowane. Jednakże aby usunąć z nich dwutlenek siarki, wystarczy sparzyć je na sicie bądź namoczyć. Oczywiście istnieje możliwość kupienia moreli ekologicznych, które są mniej jędrne oraz posiadają ciemniejszy kolor.

Bakaliowy skład
Bakalie przez wiele osób nazywane są „bombą” kaloryczną, gdyż zawartość kaloryczna suszonych owoców oraz orzechów jest dość duża. Jednakże orzechy szczególnie orzechy laskowe zawierają głownie nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie wpływają negatywnie na  masę ciała. Wspólną zaletą suszonych owoców oraz orzechów jest zawarty w nich błonnik.  Najwięcej występuje go w kokosie, figach, morelach, daktylach oraz migdałach.

Nie wszyscy mogą spożywać bakalie
Pomimo tego, że bakalie posiadają wiele wartości odżywczych  nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na wrzody oraz zespół jelita drażliwego. Z kolei orzechów powinni wystrzegać się alergicy. Osoby skarżące się na częsty ból głowy nie powinny zbyt często jeść fig, rodzynek oraz daktyli, gdyż posiadają one tyraminę, która wywołuje ból głowy.

Przechowywanie bakalii
Bakalie Ros-Sweet.pl powinny być przechowywane w suchym miejscu w szczelnych pojemnikach. Najlepiej by każdy rodzaj orzechów oraz suszonych owoców miał swój własny pojemnik.
Bakalie w potrawach
Wielu osobom bakalie kojarzą się jedynie ze słodkimi wypiekami oraz zimnymi deserami. Nic bardziej mylnego. Bakalie idealnie nadają się również do dań wytrawnych tj. Dania mięsne, rybne, z makaronem, ryżem, sałatkach warzywnych oraz jako panierka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *