banner
Porady

Wyposażenie gastronomiczne – krótki przewodnik dla początkujących

okapyMyślisz o założeniu własnej restauracji, baru, kawiarni? Chcesz rozpocząć działalność gastronomiczną, ale nie masz pojęcia, jakiego rodzaju sprzętów bedziesz potrzebował? Oto krótki przewodnik po wyposażeniu gastronomicznym dla początkujących.

Piece konwekcyjno – parowe

Piece konwekcyjno – parowe należą do najważniejszych urządzeń w wyposażeniu gastronomicznym każdego lokalu. Mają szeroki wachlarz zastosowania. Często zastępują tradycyjne urządzenia w rodzaju trzonów kuchennych i piekarników. Przystosowane są do wielu czynności, w tym do gotowania, duszenia, smażenia, pieczenia i odgrzewania. Bardzo ważną cechą pieców konwekcyjno – parowych jest możliwość przyrządzania w nich dużej ilości potraw jednocześnie i to bez obawy przenikania się zapachów.

Urządzenia do obróbki termicznej

Urządzeniami do obróbki termicznej są m. in. trzony kuchenne elektryczne i gazowe (z piekarnikiem lub bez), piekarniki, płyty bezpośredniego smażenia, patelnie, kotły warzelne (elektryczne, gazowe lub parowe), bemary, frytownice oraz warniki do gotowania makaronów. Urządzenia te, mogące pracować zarówno jako niezależne elementy, jak i zestawione w tzw. ciągu technologicznym, stanową obowiązkowe wyposażenie gastronomiczne lokalu aspirującego do miana restauracji.

Urządzenia chłodnicze

Planując otwarcie dowolnego lokalu gastronomicznego, musimy przewidzieć również zakup odpowiednich urządzeń chłodniczych. Będą to szafy chłodnicze i niskotemperaturowe, witryny chłodnicze, szafy dwutemperaturowe, stoły chłodnicze, lady i regały chłodnicze oraz szybkoschładzarki i zamrażarki szokowe.

Zmywarki

Dla profesjonalnej gastronomii zmywarki stanowią wyposażanie obowiązkowe. Dzielimy je napodblatowe zmywarki do szkła i naczyń, zmywarki gastronomiczne kapturowe – stworzone z myślą o maksymalnej wydajności, zmywarki do garów i przyborów kuchennych, które przystosowane są do pracy przy najwyższym obciążeniu – idealne dla tych lokali, gdzie wymagana jest wysoka dokładność mycia, oraz zmywarki tunelowe o ogromnej wydajności, pozwalającej na umycie od 1800 do nawet 5000 naczyń na godzinę.

Nie są to oczywiście wszystkie elementy wyposażenia gastronomicznego, które powinny znaleźć się w naszym nowo otwartym lokalu, jednak to właśnie one stanowią podstawę funkcjonowania każdej kuchni – http://www.horeca.pl/katalog_firm/?kid=2&xid=212&xxid=265

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.