banner
quinoa
Ciekawostki

Chcesz pozbyć się kilku zbędnych kilogramów na wiosnę? Postaw na komosę ryżową!

Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa to produkt zaliczany do tak zwanych superfoods. Dlaczego? Ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Od kilku już lat komosa stała się bardzo popularnym składnikiem diety, zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie, promujących zdrowe odżywianie. Komosa ryżowa bowiem to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdej osoby walczącej z nadwagą!

Co takiego ma w sobie Quinoa?

Quinoa quinoa.com.pl, mimo że nie jest zbożem, zaliczana jest do tego zbioru, ze względu na wysoką zawartość skrobi, a także liczne wartości prozdrowotne i wspierające odchudzanie. Jednym z powodów, dla których komosa ryżowa zaliczana jest do super żywności, jest bardzo wysoka zwartość białka. Białko z komosy ryżowej zawiera dużo izoleucyny, lizyny oraz aminokwasów, typowych dla produktów zwierzęcych. Co za tym idzie quinoa może być pełnowartościowym zamiennikiem białka zwierzęcego. W skład komosy wchodzą także takie minerały jak żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy z gruby B, w tym witamina B6, która w połączeniu właśnie z magnezem, skutecznie wspiera nasz układ nerwowy oraz krwionośny. Komosa ryżowa zatem oprócz właściwości odchudzających posiada również właściwości prozdrowotne. Działa przeciwmiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo, a także skutecznie walczy ze złym cholesterolem.

quinoa

Jak komosa walczy z nadwagą?

Jednonasycone kwasy tłuszczowe omega dynamicznie i skutecznie przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Duża zawartość błonnika wpływa na hamowanie apetytu i dłuższe odczuwanie sytości, jednoczenie wspomagając przemianę materii, natomiast węglowodany zawarte w komosie przyczyniają się do budowy mięśni. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest świetnym produktem zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę lub borykających się z problemem insulinooporności. Co bardzo ważne, komosa ryżowa nie zawiera glutenu, tak jak inne zboża, dlatego spokojnie mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub chore na celiakie. Komosa ryżowa wspomaga także oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn, z tego powodu jest świetnym składnikiem wiosennej diety oczyszczającej, wspomagającej pozbycie się nie tylko zbędnych kilogramów, ale także nagromadzonych przez zimę zbędnych i szkodliwych składników przemiany materii. Spożywając regularnie komosę ryżową i zastępując nią inne produkty zbożowe, zwłaszcza te pochodzące z pszenicy, możemy zauważyć poprawę kondycji skóry, lepszą przemianę materii, lepsze samopoczucie, a także szybką utratę zbędnych kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.